Bezpečnostní oděvy EN ISO 20471

Klasifikace bezpečnostních oděvů a norma

EN ISO 20471  EN ISO 20471 Class 2

Reflexní pracovní oděvy a osobní ochranné pomůcky. Osobní ochranné pracovní prostředky jsou výrobky, které jsou určeny k použití osobou pro ochranu zdravotních a bezpečnostních rizik. Zvláštní požadavky kladené na osobní ochranné prostředky v Evropě, jsou popsány v normě EN-norem. Produkty, které splní tyto základní požadavky na bezpečnost, mohou vykonávat pod CE-značkou. K tomu, aby produkt, který má být schválen a označen značkou CE, musí být testován a certifikován autorizovanou organizací.

Reflexní oděvy pro profesionální uživatele

Tyto produkty musí být označeny CE-a schváleny podle normy EN 471 a nebo nově EN ISO 20471. Norma popisuje, mimo jiné, jaké barvy jsou povoleny, pokud je na oděvu odrážející materiál, který má být uveden a jaké informace, který musí doprovázet oděv. Desing pracovních oděvů také musí dodržovat určitá kritéria, aby bylo dosaženo co nejlepší viditelnosti. V normě jsou tři třídy. Norma EN 471 a nebo nově EN ISO 20471 určuje, kolik fluoreskující látky a jak velké reflexní plochy oděv v každé třídě musí mít.

Třída 1

To je nejnižší úroveň ochrany. Celková fluorescenční plocha musí být nejméně 0.14 m2 a reflexní plochy 0.10 m2. Mohou být použity pouze v případě, že je malý kontakt s několika vozidly a nebo pomalu jedoucím provozu.

Třída 2

Tato třída dáva mnohem lepší ochranu než třída 1, a to především ve dne, soumraku a nlhy. Celková fluorescenční plocha musí být nejméně 0.50m2 a reflexní plocha 0.13 m2. Třída 2 se používá v přístavech, na železnicích, staveništích, parkovacích místech a na dalších místech, kde se třída 3 nevyžaduje.

Třída 3

To je nejvyšší úroveň ochrany pracovních oděvů. Celková fluorescenční plocha musí být nejméně 0.80 m2 a reflexní plochy 0.20 m2. Používá se v blízkosti rychle se pohybujících provozech.

EN ISO 20471 / EN 471

EN ISO 20471 je nejnovější aktualizace normy, oděvy již nemohou být certifikovány podle EN 471.
Proto jsou všechny nové výrobky certifikovány podle nové normy. ProJob pracuje na postupné aktualizaci všech vysoce viditelných pracovních oděvů v kolekci podle nového standardu. EN 471 je stále plně schváleno k použití a bude tomu tak i po mnoho dalších let.